Přeskočit na hlavní obsah

Svatý Martin na bílém koni přijíždí?!

Svatý Martin na bílém koni přijíždí?! 

11. listopad, to je svátek svatého Martina, který je tradičně spojován s prvním sněhem, svatomartinskou pečínkou a mladým vínem.

Nevím, jak to máte vy, ale já mám od dětství spojen svátek sv. Martina s blížícími se Vánocemi, a od této chvíle už jsem tak nějak slavnostně naladěná. 🤗

Kdo byl svatý Martin?

Narodil se v roce 316 v římské provincii, městě Sabaria. Jméno získal po bohu války "Martovi".

Svatý Martin byl původně římským vojákem. Později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem a následně biskupem v Tours. Martin však nechtěl biskupskou hodnost přijmout, a tak se schoval před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily.

Od ostatních vojáků se výrazně lišil a o jeho dobrém srdci hovoří také nejznámější "martinská" legenda.

V roce 335, za mrazivé zimní noci, potkal Martin u bran města Amiens na severu Francie žebráka. Ten byl jen skromně oblečen, hladový a promrzlý. Starý muž požádal Martina o pomoc. Martin však u sebe neměl nic, a tak se s žebrákem podělil alespoň o svůj teplý plášť. Rozťal ho mečem na dvě poloviny a oddělenou část věnoval chudákovi, aby se mohl alespoň trochu zahřát. Legenda dále vypráví, že se Martinovi následující noc zjevil Ježíš zahalený do darované poloviny pláště. 

Se svatým Martinem se dále váže spoustu pranostik. Pár jich naleznete na jednom z pracovních listů, které jsem ku příležitosti svátku svatého Martina pro děti připravila.

Svatý Martin na bílém koni přijíždí?!

Na prvním pracovním listu nechybí "svatomartinská" husa, kterou ale děti musí nejdříve objevit, a to spojením číslených bodů. 

Druhý list patří, mimo jiné koníkovi, který je tradičně spojován se svatým Martinem. Pravdou však je, že ve skutečnosti Martin žádného koně neměl, neb žil velmi skromně. Prozaicky je však spojován právě se svatým Martinem, neb v tomto období většinou začal padat první sníh. Bílý kuň je tedy symbolem prvních sněhových vloček, které si děti také procvičí.

Věřím, že u třetího pracovního listu, děti popustí uzdu své fantazii a vytvoří krásného zimního koníka, který jim třeba vykouzlí již zmiňované sněhové vločky. 😊 ❄️ Koníčka můžete připevnit na špejli, z čehož se rázem stane loutka či krásný ozdobný zápich. Fantazii se meze nekladou, a tak na zdobení koníka můžete použít např. krepový papír, vlnu, vatu, knoflíčky, třpytky, vodové barvy, atd., atd.

Svatý Martin na bílém koni přijíždí?!

Svatý Martin na bílém koni přijíždí?!

Pracovní listy zdarma ke STAŽENÍ ZDE ➡️

Budu se moc těšit na vaše výtvory zimních koníků! 😍 

Krásné tvoření a svátek sv. Martina! 🐴

Komentáře